Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dit wordt het Belgische paviljoen voor volgende Wereldtentoonstelling in Osaka 2025

Expo Osaka 2025 Belgium
URL

In Brussel zijn de plannen voorgesteld voor het Belgische paviljoen op de Wereldexpo van 2025 in de Japanse stad Osaka. Het is ontworpen door de Waalse architect Cyril Rousseaux.

Waterpartijen, met planten begroeide wanden, een “wolk” van opblaaselementen op het dak: zo zal het Belgische paviljoen op de volgende Wereldtentoonstelling eruitzien. Water en de bouwstenen van het leven: daar legt de ontwerper de nadruk op.

De gevelbekleding heeft reflecties in regenboogkleuren: een verwijzing maar de LGBTQ+gemeenschap. "Een manier om te tonen waar België voor staat, als het gaat om de gelijkheid en vertegenwoordiging van iedereen," zegt architect Cyril Rousseaux.

 

Het thema van de Belgische bijdrage aan de Wereldexpo in Osaka is “Levens redden”

 

In het paviljoen zal worden getoond waar ons land staat inzake onderzoek en toepassingen in de gezondheidszorg of biotechnologie, maar ook bijvoorbeeld inzake nieuwe technologie om afval te recycleren.

Er waren zeven gegadigden om het paviljoen te bouwen; uiteindelijk is uit de drie laatste dit ontwerp gekozen van architectenbureau Carré 7, Beyond Limits, One Designs, Pirnay en Poly-Tech.

Het winnende ontwerp is vandaag voorgesteld in Brussel door vice-premier en federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), met de Japanse ambassadeur in België erbij.

Het paviljoen ontwerpen, bouwen, onderhouden en afbreken kost bijna 9,8 miljoen euro. Dat bedrag komt van de overheid, van de Regie der Gebouwen. Voor de inrichting ervan wordt nog eens 2,5 miljoen euro voorzien. Daarvoor is nu een aanbesteding uitgeschreven.

 

De Wereldtentoonstelling in Osaka vindt plaats van 13 april tot 13 oktober 2025.

 

De paviljoenen zullen op een kunstmatig eiland in de baai van Osaka worden gebouwd, met een hangend voetgangersparcours. Het is de tweede keer dat Osaka de Wereldexpo ontvangt. De vorige editie was in 2020 in Dubai.

Wereldtentoonstellingen hebben een lange traditie, die teruggaat tot het midden van de 19e eeuw. In ons land was Brussel al vijf keer gaststad, naast Antwerpen, Gent en Luik.  De laatste Expo is ons land was die van 1958 op de Heizel, waar onder meer het Atomium een blijvende getuige van is. (VRTNWS/BelExpo)  Beelden BelExpo/Expo Osaka Japan/Japan Forward - Guy Verellen.

Expo Osaka 2025 Belgium

Expo Osaka 2025 Belgium

URL
Osaka expo 2025

Osaka Expo 2025

Expo Osaka 2025 Belgium

Expo Osaka 2025 Belgium

Osaka, Japan

Expo Osaka 2025 Belgium

Deel dit artikel